HTML

Mindenki Idióta

Mindenki idióta - vélemények a nagyvilágról. Néhány kritikus világszemléletű fiatal véleménye a világ apró dolgairól, kezdve attól, hogy képesek terpeszkedni az emberek a metrón, egészen addig, hogy miféle őrültségekbe képesek egyesek belevágni, mindenféle átgondolás nélkül. A trágárságot mellőzzük, a kritikát igyekszünk építő jellegűre fogni. És lehet, hogy néha nagyon úgy fog tűnni: Bagoly mondja... de a bagoly legalább kimondja...

Friss topikok

Linkblog

2009.10.30. 18:58 Gala

Azt mondják a hatalmasok...

Már gyerekkoromban is nagyon szerettem ezt a verset. Nagyon elmés és ötletes. Ha valaki nem ismerné:

"Azt mondják a hatalmasok,
Hogy akinek hat alma sok,
Az már elég hatalmas ok,
Hogy ne legyen hatalma sok."

Na de, amiért ezt az idézetet választottam, az lényegében nem más, mint a hatalmaskodás.

Az emberek nagy részének lételeme, hogy valaki, vagy valami fölött hatalma legyen. A legtöbbnek van is. Hatalmad lehet a gyerekeid fölött, hatalmad lehet főnökként a beosztottjaid fölött, sőt, a kutyád, vagy egyéb háziállatod fölött is hatalmad van. Egész egyszerűen bármit megtehetsz vele.
Persze, itt lehet mondani, hogy "bizonyos keretek között, mert a törvény így, meg úgy"... igen, a törvény szerint ha vered a kutyádat, jöhetnek az állatvédők, és elvehetik tőled. Ha bántalmazod a gyereked, jön a gyámhatóság. Ha hozzá mersz érni az alkalmazottadhoz, lazán feljelenthet. Már, ha kiderül, hogy ez megtörtént. És az apró-cseprő ügyekkel a bíróság sem foglalkozik, különben az emberiség nagyobbik részének csak azzal kellene foglalkoznia, hogy ítélkezzenek, mert a Főnök beszólt, és megalázott ezzel mindenki előtt egy alkalmazottat.

Sajnos, hiába van erre törvény, szabály, nem lehet betartatni mindenkivel. Már csak az emberek lelkiismeretén múlik, kihasználják-e ezeket a "kiskapukat", és feszegetik a határt, de nem lépik át, vagy sem. És az a baj, hogy van, aki úgy tudja ezt a határt átlépni, hogy valami irtózatosan messzire jusson el ezzel, mégse tehess ellene semmit. Hisz ha a Főnök beszólt az irodájában, négy szem közt, ahol senki, de senki nem is hallhatja, gyakorlatilag csak a Te szavad van az ő szava ellenében. És láthattuk, hova fajulhat az, amikor semmiféle konkrét bizonyíték nincs az elbeszéléseken kívül. (Gondoljunk csak a Zsanett-ügyre, vagy a külföldön megvert magyarokra, és hadd ne soroljam még, hány olyan eset van, amikor valakit állítólag bántalmaztak, és évekkel később is tárgyalnak, aztán vagy elhiszik az egyik félnek, hogy igazat mondanak, vagy a másik fél hazugságait hiszik el.)

Ám a legtöbb hatalmaskodónak mindez nem elég. Mert hatalmad immáron egy "másik világban" is lehet. Ott, ahol épp ezt is olvasod, igen: Az Interneten. Gondoljunk bele, hány weboldal van, ezáltal hány chat, fórum, ahol hányan rendelkeznek adminisztrátori vagy moderátori jogokkal.

"9.szabály: Ne élj vissza a hatalommal, a hatáskörhöz felelősség is társul!" - mondja a Netikett. Ám ezt kevesen tartják be. Van, aki lazán kitöröl egy hozzászólást, csak azért, mert aki írta, kellően jó ellenérveket hozott fel, és nem volt kedve megválaszolni, mert ha igazat ad neki, akkor be kellett volna látnia a tévedését, de ha ellenkezne csakazértis, akkor bizony, le is járathatná magát. Ezért inkább mondvacsinált indokkal töröl, és bannol. Ja, igen, a törléshez indokot sem kell csinálni. Hisz ki látta azt a hozzászólást? Ki tanúsítaná, hogy tényleg jogos volt a bann? Ha azt mondja, hogy "mert az illető alpári módon emlegette az édesanyámat", nincs ember a földön, aki megmondaná, hogy "nem így volt". Vagy hisznek a szerencsétlenül járt felhasználónak, vagy nem. Ő meg így járt, és bár pihenni, szórakozni ment volna oda, ahová, így még a szórakozásból is csak idegeskedést csináltak neki. Mert egy szórakozást szolgáló oldalon a hatalommal rendelkezőknek még nagyobb a felelőssége.

Zárásul csak annyit mondanék, ez a kicsit összeszedetlen, zazás szövegem után: Nézzünk kicsit magunkba. Mindenki. Ne a másikra mutogassunk, hogy "he, az az idióta is mit csinál", csak azzal foglalkozzunk, mi mit tettünk, és mit fogunk tenni. Szóval nézzen mindenki magába, és gondolja végig, ki, vagy mi fölött rendelkezik hatalommal? Aztán gondolja végig, hányszor, mikor, hogyan használta ki ezt? Visszaélt ezzel a hatalommal? Tett olyat, amit fordított helyzetben nem bírt volna elviselni?
Biztos?
Akinél ötvenedjére is átgondolva a kérdést, még mindig "nem" a válasz, aki ennyiszer megnézve a témakört, is úgy látja, hogy nem élt vissza a hatalmával, annak vagy irtó pocsék az értékrendje, és kívánom neki, hogy élje át azt, amit másokkal tett, és aztán legyen nagy a szája, vagy, ha jó az értékrendje, akkor jó például szolgálhat mindenki számára. Legyen erre büszke, mert nagyon kevesen vannak, akiknek tiszta lehet a lelkiismerete.

"Nézzetek föl az égre. És tegyétek föl a kérdést: megette vagy nem ette meg a virágot a bárány? S aszerint, igen vagy nem, meglátjátok megváltozik minden...
És soha, egyetlen fölnőtt sem fogja megérteni, hogy ez milyen rettentően fontos!"

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiidiota.blog.hu/api/trackback/id/tr871487380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása