HTML

Mindenki Idióta

Mindenki idióta - vélemények a nagyvilágról. Néhány kritikus világszemléletű fiatal véleménye a világ apró dolgairól, kezdve attól, hogy képesek terpeszkedni az emberek a metrón, egészen addig, hogy miféle őrültségekbe képesek egyesek belevágni, mindenféle átgondolás nélkül. A trágárságot mellőzzük, a kritikát igyekszünk építő jellegűre fogni. És lehet, hogy néha nagyon úgy fog tűnni: Bagoly mondja... de a bagoly legalább kimondja...

Friss topikok

Linkblog

2010.12.16. 03:34 Gala

Álláskeresés

Meg kell hogy mondjam, ez az álláskeresés nem egyszerű dolog. Nem azért, mert webprogramozóként ne lenne veszettül nagy kereslet a munkám iránt... inkább azért, mert ez a mai világ egy csomó tévhitben él, és emiatt természetesen nekem és a hozzám hasonlóknak lesz problémája. Szóval ezekről az álláskeresés közben észrevett idiotizmusokról fogok mostan pötyögni pár sort ide ni.

Fogalmuk sincs, hogy mit kell tudnom

A legtöbb hirdetés nem egyszerűen csak sablonos, inkább beleírnak mindenféle dolgokat, amik jól hangzanak. Mármint elég ciki, és mutatja a melóhely ismereti szintjét, amikor ilyen jellegű elvárásokkal találkozom:

  • "Adobe Creative Suite magas szintű ismerete (Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Acrobat)"
  • "Web-tervezői ismeretek (HTML, CSS, XML, Flash)"

Mármint könyörgöm. Szép és jó a dreamweaver, annak, aki kezdő felhasználó, és össze akar harácsolni magának egy weboldalt, ahol ide-oda húzogathatja a táblázat csíkjait, stb, stb... de... a Dreamweaver gyakorlatilag generálja a kódot, ami egyrészt, iszonyatosan ronda, másrészt, televan mindenféle felesleges kódokkal. Szóval ha már értek a HTML-hez, akkor a Dreamweavert meg se említsék előttem, mert szebb és átláthatóbb kódot írok én magamnak, saját magam tervezve meg a táblázatokat, képeket, egyéb dolgokat. Ha viszont mindenáron Dreamweaverrel akarják elkészítetni a weboldalt, akkor mi a fenéért van szükségük HTML-re? A másik kedvencem, amikor betesznek két darab vektorgrafikus képekkel dolgozó progit, de nem ám úgy, hogy "ez, vagy az", hanem mindkettőt kell ismerni. Minek? 
És persze, mivel nem tudom azt, amit kértek (gyk. francnak sem írom be a Dreamweaver magas szintű ismeretét az önéletrajzomba, mert 1. nem ismerem, és annyira még nem vagyok gyík, hogy ennek ellenére beírjam, főleg, ha felháborít a gondolat is, hogy nekem egyáltalán meg kell nyitnom a progit), ezért én vagyok a nem megfelelő személy a melóra, és vissza se hívnak. Arra persze, a franc se gondol, hogy én, vagy egy hozzám hasonló Dreamweaver-mentes webprogramozó ezerszer szebb és jobb munkát végez, mint aki a progival húzogatja-tologatja a dolgokat, és ők azok, akiknek halványlila gőzük sincs róla, hogy mire lenne szükségük egyáltalán... (Úgy értem, mi a francnak kell nekik pl. olyan webprogramozó, aki még a kiskutyafülét is lemodellezi 3D-ben, ha az általuk elképzelt oldalhoz nekik talán szükségük van, mert mindenféle csilivili dizájnt akarnak, de a célközönség mondjuk meg sem tudja nyitni az oldalt, mert képtelen egy flash playert feltelepíteni az oldalára, főleg, ha munkahelyi gépen kéne böngésznie, ahol nem ő a rendszergizda...)

Diplomamánia

Nem a diplomásokat akarom ezzel leszólni, csak épp alapvetően nem értem, mi a fenéért várnak el egy egyetemi/főiskolai diplomát webprogramozónak? Aztán meg csodálkoznak, hogy magasabb a fizetési igény is. Amellett... komolyan mondom, 5 évet szenvedni minimum az egyetemen, ahhoz, hogy egy HTML-lel meg PHP-val összedobjak nekik egy halálegyszerű weboldalt, ez baromság. Eleve olyan gyorsan fejlődik, alakul, változik, megújul ez az "iparág", hogy két éves képzés végén elavultnak éreztem azt, amivel gyakorlatilag elindultam, egy 5 éves diploma esetén 4 évet lazán kukázhatok, mert annyit érek vele, kábé... mert mire kijövök az egyetemről, addigra rohadtul elavulttá válik már az akkor használt oprendszer is. Arról már nem is beszélek, hogy ez még a legjobb eset, mert az is megeshet, hogy szemetek a tanárok és baromságokon buktatnak, és 6-7 évig ott küzdök az egyetemen egy papírért, amire ránézve egyre inkább az az érzésem, hogy rohadtul nem a tudás számít, hanem az, hány főt buktathatnak meg azért, hogy az állami támogatás lejártával fizetni kelljen a tandíjat, meg hogy elsőévesként megint kapjanak rám fejpénzt, és ha épp nem tetszem a tanárnak, mert pont olyan barna a hajam vagy kék a szemem, mint a volt csajának, aki tegnapelőtt rúgta ki csúnya módon, akkor lehetek akármilyen okos, belém tud kötni.

Azt hiszik, mindent jobban tudnak

Bár ez elsősorban a munkahelyen derül ki ugye, mármint amikor a hülye marketinges - aki annyit tud a weboldalakról, hogy van látogatottsága, ami akkor jó, ha hű de nagy, meg vannak hirdetők, akik fizetnek azért, hogy kipakoljuk a flash bannert, és ha nagyobb a látogatottság, akkor többet fizet - kvázi lépésről lépésre meg akarja mondani nekem, hogy hogyan kell programozni (jó, hogy a kódot le nem akarja diktálni, bakker), és azt hiszi, mindent jobban tud a webprogramozásról, mint én, akinek papírja van a dologról. A probléma ott jön a képbe, hogy sok helyen ilyen emberekkel hirdettetik meg az állást (ezért vannak önellentmondásos követelmények) és ilyeneknek a feladata, hogy szűrjék ki a beérkező pályázatokból, hogy kit érdemes visszahívni, és kivel akarnak beszélni egyáltalán. És életbe lép az egyes pont.

Motivációs levél

Meg írjak kisregényt, és vigyem el őket moziba is. Komolyan, ma már nem elég az önéletrajz és a referencia, legyen fizetési igény, mozivációs levél, kiskutyafüle, lassan már a csecsemőkori fényképeimet is el kell küldenem... Persze, ha ez kell, megírom, de ne mondja nekem senki, hogy 500 beérkezett jelentkezőnél ezeket el is olvassa bárki. Ha viszont e-mail helyett nyomtatásba kérnék, közölném, hogy menjenek a fenébe, mert erre kár pocsékolni a papírt, csak az erdőirtókat támogatjuk.

Elképesztő elvárások

Mármint beszélj két nyelven minimum magas szinten, de legjobb lenne az anyanyelvi szint, legyen diplomád, küldj el húszezer okiratot, emellett legyél tökéletes, és ezért még csak sok pénzt se akarj. A kedvencem, amikor végezzem önállóan a munkát, csapatszellemben. Mármint most csak én fogom azt a weboldalt csinálni, és legyek teljesen önálló, mert senki nem mondja meg nekem, hogy mit csináljak, vagy többen dolgozunk együtt, és képes legyek alkalmazkodni mindenben mindenkihez (magyarán annak nyalni a hátsóját, aki épp elvárja)?

Ajánlatok

Mert persze, mit ajánlanak ezért?

  • Mindennapos/szakmai kihívások - napersze, oké, ne legyen lapos a munka, mert nincs annál agyzsibbasztóbb, mint amikor nyomogatom a ctrl+c-t meg a ctrl+v-t napi 8 órában, és elvárják, hogy ne legyek agyhalott, de azért az is kimerítő, amikor minden nap azon kell filóznom, hogy mégis hogy a jó életbe csináljam meg ezt a kérést határidőre, amikor azt sem tudom pontosan, mit is akar, és annyira ez jár a fejemben a magánéletemben is, hogy már álmomban is programkódokat írok?
  • Fiatalos csapat - jahm, oké, a harmincas nők is "fiatalos csapat", de mint tudjuk, nincs annál rosszabb, mert a fiatal nők is körbepletykálják a világot, arról nem is beszélve, hogy a legtöbbjük aljasul vigyorog a képedbe, miközben forgatja a kést a hátadban. Mellesleg... ha mindenütt fiatalos, lendületes csapat dolgozik, hol vannak a nem fiatalosak? O.o Biztos kihaltak, bár tény, webprogramozásnál nem sok "öreg" van...
  • Versenyképes jövedelem - de hogy mennyi? Megnézik, mennyit van pofám elkérni, aztán bejelentenek minimálbéren, és a kezembe nyomnak néhány bankót még ezen kívül, hogy örüljek neki.

Szóval sorolhatnám még az ehhez hasonló sablon címszavakat, de ezek is csupán hangzatosak. Pont úgy, mint a kövéret némi túlsúllyal bírónak nevezni, vagy aki felemeli egy kicsit a hangját, arra ráfogni, hogy "némi dühkezelési problémája" van, és begyógyszerezni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: idióta álláskeresés webprogramozás


A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiidiota.blog.hu/api/trackback/id/tr182518895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása